Sposób przygotowania:
Makaronowa zapiekanka a la meksikana
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki a paprykę pokroić w paseczki i zblanszować we wrzątku z odrobiną soli i cukru, odcedzić. Ćwiartki z kurczaka umyć, wytrybować i pozyskane mięso pokroić w kostkę, cebulę pokroić w półplasterki a potem jeszcze na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać cebulę oraz przyprawę meksykańską i jeszcze chwilę smażyć. Usmażone lekko przestudzić. Ser pokroić w kostkę a natkę posiekać a kukurydzę i fasolę odcedzić ( fasolę przepłukać ). Jajka wybić do wysokiego naczynia, dodać śmietanę i przyprawy i wymieszać. Gdy już jest wszystko gotowe wyłożyć makaron do większej miski, do makaronu wrzucić wszystkie przygotowane składniki ( trochę sera odłożyć ). Wlać mieszankę śmietany i jajek i wszystko wymieszać. Dowolną blaszkę lub naczynie do zapiekania cienko posmarować olejem i wyłożyć do naczynia zawartość miski. Na wierzchu posypać odłożonym serem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 40 minut w zależności od piekarnika. Przed podaniem udekorować świeżą natką i podawać na gorąco.
jaNina
zewa
Dziękuję Ninko :)