Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Makaronowa zapiekanka z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

szybka w przygotowaniu i prosta zapiekanka z grzybami leśnymi

Makaronowa zapiekanka z podgrzybkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z podgrzybkami

 

  • 100 gram makaronu farfalle
  • 0k. 100 gram kapeluszy podgrzybków
  • 1 cebulka
  • ser żółty (wedle uznania)
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z podgrzybkami
Jakość moich zdjęć mówi o tym, że najwyższy czas na zmianę aparatu.. Mam nadzieję, że te jakże nieostre zdjęcia choć trochę zobrazują mój przepis, ponieważ danie to jest na prawdę smaczne.



Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, kiedy się lekko zarumieni dodajemy oczyszczone kapelusze podgrzybków, które kroimy na pół lub na krzyż (w zależności jak są wielkie) - lekko doprawiamy do smaku i całość dusimy do 10 minut. Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie,następnie odcedzony i ciepły przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy usmażone podgrzybki i całość posypujemy startym serem żółtym (ilość wedle uznania). Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zapiekamy ok 15-20 minut w temp 180*. Danie podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Makaronowa zapiekanka z podgrzybkami
dodajemy oczyszczone kapelusze podgrzybków, które kroimy na pół
Makaronowa zapiekanka z podgrzybkami
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie,następnie odcedzony
Makaronowa zapiekanka z podgrzybkami
dcedzony i ciepły przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy usmażone podgrzybki
Makaronowa zapiekanka z podgrzybkami
całość posypujemy startym serem żółtym ..

Tagi:

makaron sery ser