Sposób przygotowania:
Makaronowe gniazdka na szpinakowej trawce
Nastawić garnek z wodą na spaghetti, posolić.Do wody nie dodajemy oleju, bo makaron traci przyczepność i sos się do niego nie klei. Na patelni roztopić masło, posolić - co zapobiega przypalaniu się masła. Dodać szpinak, posolić i popieprzyć do smaku, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, pomieszać. Ser Gorgonzola pokroić w kostkę dodać do szpinaku, całość zagotować. W tym czasie na wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy wg przepisu z opakowania. W osobnym garnku zagotować posoloną wodę. Na wrzącą wodę delikatnie wpuszczać rozbite jajka, tak żeby się nie stykały ze sobą i nie uszkodzić żółtek. Pomagając sobie cedzakiem delikatnie odrywać białko od dna i zakrywać nim żółtka. Kiedy białko zupełnie się zetnie a żółtka będą jeszcze płynne, po około minucie, wykładać jaja na przygotowane z makaronu gniazdka polane sosem szpinakowym. Zaletą dania jest błyskawiczny sposób wykonania. ładne podanie sprawi, że domownicy zjedzą obiad ze smakiem :)