Sposób przygotowania:
Makaronowe gofry z sosem mięsnymPrzygotowanie gofrów:
Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem.
Gofrownicę smarujemy olejem. Na rozgrzaną dajemy porcję makaronu roztrzepanego z jajkiem.
Smażymy ok.4 min.na złoto. Ściągamy gorące gofry za pomocą łopatki.
Podajemy z gorącym sosem mięsnym.
Przygotowanie sosu:
Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę. W rondelku na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy cebulkę.
Dodajemy mielone mięso i chwilę smażymy mieszając ok.10 min. Doprawiamy solą,pieprzem, czosnkiem granulowanym i bazylią.
Następnie zalewamy sos szklanką wrzącej wody. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ok. 20 min.
Pod koniec duszenia do sosu dajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu.
Zagęszczamy sos odrobiną wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę.
Chwilę jeszcze gotujemy ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Podajemy gorący z makaronowymi goframi.