Sposób przygotowania:
Łopatka wieprzowa Eli z wędzoną paprykąprzygotowanie składników
Łopatkę wieprzową opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Przygotować: wędzoną paprykę, przyprawę do mięs i do wieprzowiny.
przygotowanie mięsa
W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
przygotowanie mięsa cd
Do mięsa dodać cebulę i czosnek i razem przesmażyć. Dodać przyprawy i jeszcze chwilę smażyć razem. Mięso podlać wodą i dusić łopatkę aż będzie miękka. Co jakiś czas mięso podlewać wodą. Gotową łopatkę wyjąć i pokroić na porcje. Powstały w czasie duszenia sos zmiksować. Smacznego!
Ja podałam mięso z kluskami śląskimi i wigilijną kapustą z grzybami i grochem.
gusia1000