eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Łopatka wieprzowa Eli z wędzoną papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna, duszona łopatka wieprzowa z wędzoną papryką przyprawami do mięs. Mięso wyszło soczyste.

Łopatka wieprzowa Eli z wędzoną papryką

Składniki:

Łopatka wieprzowa Eli z wędzoną papryką

mięso

  • 1.20 kg łopatki wieprzowej

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa Eli z wędzoną papryką

przygotowanie składników

Łopatka wieprzowa Eli z wędzoną papryką
Opłukane mięso osuszyć papierowym ręcznikiem.

Łopatkę wieprzową opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie składników cd

Łopatka wieprzowa Eli z wędzoną papryką
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Łopatka wieprzowa Eli z wędzoną papryką
Przygotować przyprawy do duszenia łopatki.

Przygotować: wędzoną paprykę, przyprawę do mięs i do wieprzowiny.

przygotowanie mięsa

Łopatka wieprzowa Eli z wędzoną papryką
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.

przygotowanie mięsa cd

Łopatka wieprzowa Eli z wędzoną papryką

Do mięsa dodać cebulę i czosnek i razem przesmażyć. Dodać przyprawy i jeszcze chwilę smażyć razem. Mięso podlać wodą i dusić łopatkę aż będzie miękka. Co jakiś czas mięso podlewać wodą. Gotową łopatkę wyjąć i pokroić na porcje. Powstały w czasie duszenia sos zmiksować. Smacznego!

Ja podałam mięso z kluskami śląskimi i wigilijną kapustą z grzybami i grochem.