Sposób przygotowania:
Makaronowe koszyczki z ricottą
KOSZYCZKI: Makaron lasagne gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy / przelewamy zimną wodą. W wąskim rondelku rozgrzewamy oleju. Płaty lasagne kroimy na 2 części. Pojedynczo umieszczamy w chochelce / chochli / łyżce wazowej ( u nie mówimy chochelka ) i dociskamy łyżką drewnianą. Tak dociśnięte wkładamy do rozgrzanego oleju i trzymamy kilka minut – w tym czasie koszyczek lekko się zrumieni i utworzy zaokrąglony kształt. Odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Robimy tak samo z resztą makaronu. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Dodajemy oczyszczony i przesiekany szpinak , a następnie 2 posiekany ząbki czosnku. Przesmażamy kilka minut , a następnie doprawiamy solą , odrobiną pieprzu i gałki muszkatałowej. Lekko ostudzony mieszamy dokładnie w roztartym serkiem ricotta. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowane makaronowe koszyczki napełniamy farszem szpinakowym. Przed podaniem polewamy Party dipem czosnkowym Prymat ( wymieszanym wcześniej z jogurtem ). Gotowe!
marietta