Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Makaronowe koszyczki z ricottą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetny pomysł na imprezową przekąskę!

Makaronowe koszyczki z ricottą

Składniki:

Makaronowe koszyczki z ricottą

 

  • SKŁADNIKI :
  • ( 8 szt )
  • makaron lasagne - 4 szt
  • szpinak świeży - 200 g
  • ricotta - 100 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • oliwa
  • olej do głębokiego smażenia
  • party DIP czosnkowy + jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe koszyczki z ricottą
KOSZYCZKI: Makaron lasagne gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy / przelewamy zimną wodą. W wąskim rondelku rozgrzewamy oleju. Płaty lasagne kroimy na 2 części. Pojedynczo umieszczamy w chochelce / chochli / łyżce wazowej ( u nie mówimy chochelka ) i dociskamy łyżką drewnianą. Tak dociśnięte wkładamy do rozgrzanego oleju i trzymamy kilka minut – w tym czasie koszyczek lekko się zrumieni i utworzy zaokrąglony kształt. Odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Robimy tak samo z resztą makaronu. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Dodajemy oczyszczony i przesiekany szpinak , a następnie 2 posiekany ząbki czosnku. Przesmażamy kilka minut , a następnie doprawiamy solą , odrobiną pieprzu i gałki muszkatałowej. Lekko ostudzony mieszamy dokładnie w roztartym serkiem ricotta. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowane makaronowe koszyczki napełniamy farszem szpinakowym. Przed podaniem polewamy Party dipem czosnkowym Prymat ( wymieszanym wcześniej z jogurtem ). Gotowe!