Sposób przygotowania:
Makaronowe muszle z sałatką pieczarkową
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Doprawić 1 łyżeczką lubczyku, przyprawą do kurczaka, curry, papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Odstawić na ok. 30 minut. Marchewkę umyć, oskrobać, ugotować z dodatkiem odrobiny soli.
W międzyczasie umyć i poszatkować pieczarki. Wrzucić je na suchą patelnię, posolić i wymieszać, aby puściły swoje soki. Posypać je 1 łyżeczką lubczyku. Tak przygotowane podgrzewać do uzyskania miękkości, mieszając co jakiś czas. Pod koniec duszenia, gdy część płynów już odparuje, dodać uprzednio przyrządzonego kurczaka, mieszankę meksykańską, posiekane 3/4 szczypiorku oraz marchewkę, którą uprzednio pokrojono w kostkę. Całość wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do ścięcia mięsa. Odstawić do ostygnięcia. Doprawić w razie konieczności.
Następnie przygotować „muszle” wg przepisu na opakowaniu. Gdy będą gotowe, skropić je odrobiną oliwy z oliwek. Gdy nasz farsz wystygnie, dodać do niego majonez i dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do makaronowych muszli. Posypać resztą szczypiorku i/lub kukurydzą.
Taka forma podania nadaje się na przekąskę lub przystawkę. Jako samodzielne danie podawać z surówkami.
W międzyczasie umyć i poszatkować pieczarki. Wrzucić je na suchą patelnię, posolić i wymieszać, aby puściły swoje soki. Posypać je 1 łyżeczką lubczyku. Tak przygotowane podgrzewać do uzyskania miękkości, mieszając co jakiś czas. Pod koniec duszenia, gdy część płynów już odparuje, dodać uprzednio przyrządzonego kurczaka, mieszankę meksykańską, posiekane 3/4 szczypiorku oraz marchewkę, którą uprzednio pokrojono w kostkę. Całość wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do ścięcia mięsa. Odstawić do ostygnięcia. Doprawić w razie konieczności.
Następnie przygotować „muszle” wg przepisu na opakowaniu. Gdy będą gotowe, skropić je odrobiną oliwy z oliwek. Gdy nasz farsz wystygnie, dodać do niego majonez i dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do makaronowych muszli. Posypać resztą szczypiorku i/lub kukurydzą.
Taka forma podania nadaje się na przekąskę lub przystawkę. Jako samodzielne danie podawać z surówkami.