karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Makaronowe muszle z sałatką pieczarkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki pomysł na przystawkę z pysznym, pachnącym ziołami farszem. Wygląda zachęcająco, a smakuje jeszcze lepiej.

Makaronowe muszle z sałatką pieczarkową

Składniki:

Makaronowe muszle z sałatką pieczarkową

 

  • 500 g makaronu „muszle”
  • 20 dag fileta z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • mała puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle 212 ml (kukurydza, groszek, papryka)
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • szczypta curry
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta kolendry
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki majonezu
  • odrobina oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaronowe muszle z sałatką pieczarkową
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Doprawić 1 łyżeczką lubczyku, przyprawą do kurczaka, curry, papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Odstawić na ok. 30 minut. Marchewkę umyć, oskrobać, ugotować z dodatkiem odrobiny soli.

W międzyczasie umyć i poszatkować pieczarki. Wrzucić je na suchą patelnię, posolić i wymieszać, aby puściły swoje soki. Posypać je 1 łyżeczką lubczyku. Tak przygotowane podgrzewać do uzyskania miękkości, mieszając co jakiś czas. Pod koniec duszenia, gdy część płynów już odparuje, dodać uprzednio przyrządzonego kurczaka, mieszankę meksykańską, posiekane 3/4 szczypiorku oraz marchewkę, którą uprzednio pokrojono w kostkę. Całość wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do ścięcia mięsa. Odstawić do ostygnięcia. Doprawić w razie konieczności. 

Następnie przygotować „muszle” wg przepisu na opakowaniu. Gdy będą gotowe, skropić je odrobiną oliwy z oliwek. Gdy nasz farsz wystygnie, dodać do niego majonez i dokładnie wymieszać. 

Farsz nakładać do makaronowych muszli. Posypać resztą szczypiorku i/lub kukurydzą.

Taka forma podania nadaje się na przekąskę lub przystawkę. Jako samodzielne danie podawać z surówkami.