karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Makarony z brokułami w słoneczniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sposób na szybki i zdrowy obiad! Polecam i życzę smacznego!

Makarony z brokułami w słoneczniku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makarony z brokułami w słoneczniku

 

  • 250 g makaronu w trzech kolorach (klasyczny + z pomidorami + ze szpinakiem)
  • 250 g makaronu z mąki pełnoziarnistej
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 1 brokuł
  • ok. 6-8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • ewentualnie 2-3 łyżki serka kremowego (np. Arla pesto z rukolą)
  • cukier
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makarony z brokułami w słoneczniku
Makarony ugotować według przepisu na opakowaniu (do wody można dodać odrobinę oliwy z oliwek), następnie odcedzić. Słonecznik wsypać na suchą patelnię, lekko zrumienić na najmniejszym ogniu. Często mieszać, uważając, żeby się nie przypalił. Brokuł sparzyć, podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli (dosłownie kilka minut od momentu zagotowania, ok. 3-4), po czym ostudzić. Makaron wsypać do wysokiego naczynia, dodać brokuły, uprażony słonecznik oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolać kilka łyżek oliwy z oliwek, aby zmniejszyć suchość potrawy. Ewentualnie dodać odrobinę serka kremowego o smaku według uznania. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i cieszyć się smakiem. Smacznego!
Makarony z brokułami w słoneczniku
Makarony ugotować według przepisu na opakowaniu