Sposób przygotowania:
Makczu Picchu, makowe piramidkiETAP 1:
Do przygotowania piramidek będziesz potrzebować silikonowych foremek w tym kształcie.
Mak zmiel dokładnie w blenderze kielichowym, przełóż na sitko i sparz wrzątkiem. Pozostaw mak na sicie aby dobrze obciekł. Marcepan i śmietankę umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu aż marcepan się rozpuści, często mieszaj aby uniknąć przypalenia masy.
Przestudzony mak przełóż do miski, dodaj do niego lekko przestudzoną marcepanową śmietankę, dokładnie wymieszaj. Orzechy, żurawinę i śliwki posiekaj nożem, dodaj do masy razem ze skórką otartą z pomarańczy. Masę dokładnie wymieszaj, odstaw.
Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj. Używając silikonowego pędzelka, posmaruj dokładnie dno oraz boki foremek. Foremkę wstaw na kwadrans do lodówki.
Po tym czasie czynność powtórz i znów schłódź foremkę w lodówce przez kwadrans. Po tym czasie wyjmij foremkę z lodówki, masę makową rozdziel po równo pomiędzy piramidki. Wierzch zalej czekoladą, wyrównaj go dobrze, ponieważ gdy piramidki zastygną będzie to ich podstawa.
Wstaw foremkę do lodówki i schładzaj deser przez około godzinę. Przed podaniem możesz udekorować jadalnym brokatem.
SylaUla