Sposób przygotowania:
Makowa babka z zajączkiem
ZAJĄCZKI Jajka rozbij w przełóż do miski robota, potem dodaj cukier i ubijaj do momentu aż będą puszyste. Następnie dodaj do misy robota olej, chwile ubijaj przez chwilę i dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zielonym barwnikiem. Wymieszaj delikatnie ciasto i wyłóż na blaszkę najlepiej z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmaruj całe ciasto na papierze i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 -12 minut. Upieczone ciasto wystudź i potem za pomocą foremki w kształcie zajączka wycinaj biszkopciki. Układaj zajączki jeden na drugim a następnie cały rząd ułóż na stojąco w keksówce o wymiarach 11 x 25 cm ( mierząc górne krawędzie ) wyłożonej papierem do pieczenia.
CIASTO MAKOWE Białka oddziel od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Podczas ubijania dodaj zmieszane ze sobą oba cukry. Gdy piana będzie sztywna dodawaj po jednym żółtku i nadal ubijaj, potem wlej do ciasta olej i chwilę mieszaj na najwyższych obrotach. Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i makiem i porcjami wsypuj do masy jajecznej i wymieszaj wszystko na wolnych obrotach. Gotowe ciasto wyłóż do keksówki z zajączkami. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz babkę przez 40-45 minut w zależności od piekarnika. Upieczoną babkę posyp cukrem pudrem i odstaw do wystudzenia.
CIASTO MAKOWE Białka oddziel od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Podczas ubijania dodaj zmieszane ze sobą oba cukry. Gdy piana będzie sztywna dodawaj po jednym żółtku i nadal ubijaj, potem wlej do ciasta olej i chwilę mieszaj na najwyższych obrotach. Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i makiem i porcjami wsypuj do masy jajecznej i wymieszaj wszystko na wolnych obrotach. Gotowe ciasto wyłóż do keksówki z zajączkami. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz babkę przez 40-45 minut w zależności od piekarnika. Upieczoną babkę posyp cukrem pudrem i odstaw do wystudzenia.