Sposób przygotowania:
Makowa panienka
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier stale miksując. Następnie żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto dzielimy na dwie równe części i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut. Z mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając. Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy aż krem stanie się gładki i puszysty. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie miksujemy. Krem rozsmarowujemy na jednym z upieczonych i wystudzonych placków i przykrywamy go drugim. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.