Sposób przygotowania:
Makowe babeczki z bananami
Banany obrać, pokroić w krążki, skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać gotową masę makową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i skórkę pomarańczową. Do foremek muffinkowych włożyć po łyżce ciasta, krążku banana i przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Upieczone ostudzić. Krem. Z mleka, proszku budyniowego i żółtka ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec ucierania dodać sok wyciśnięty z czerwonych buraków lub barwnik spożywczy, przyprawić do smaku dowolnym aromatem i sokiem z cytryny. Krem nałożyć do szprycy i ozdobić babeczki, ułożyć owoce lub inne dodatki.
hips