Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Tort makowy z kremem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przełam rutynę w te święta i zamiast tradycyjnego makowca przygotuj wyborny tort makowy z kremem kawowym. Czy można wyobrazić sobie coś lepszego do popołudniowej herbaty?

Tort makowy z kremem kawowym

Składniki:

Tort makowy z kremem kawowym

Ciasto makowe

  • szklanka maku
  • szklanka cukru
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 6 łyżek wrzącej wody
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 ml mleka do zaparzenia maku

Krem

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżka gorącej wody
  • 40 dag mascarpone
  • 20 dag śmietanki kremówki 30%
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag rodzynek

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tort makowy z kremem kawowym
1. Mleko zagotować, zalać mak, odstawić na 4 godziny. Osączyć, zemleć dwukrotnie. Wlać wrzątek. Dodać bułkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć pergaminem, nałożyć ciasto. Piec 55 minut w 180°C. Wyjąć, ostudzić w foremce. Ostrym nożem przekroić w poprzek na 3 równej grubości blaty.

2. Kawę rozmieszać z łyżką gorącej wody, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać stopniowo cukier puder. Dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. Wlać napar kawowy i wymieszać.

3. Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć lekko sokiem z pomarańczy, posmarować dżemem i wyłożyć 1/4 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, posmarować dżemem, nałożyć 1/4 kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Ozdobić rozetkami kremu, migdałami i rodzynkami. Chłodzić 3–4 godziny.