Sposób przygotowania:
Makowe bułeczki z płatkami owsianymi
Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pokruszone drożdże. Rozetrzeć je z mąką.Wsypać cukier,sól i mak. Wymieszać. Wsypać płatki (nie zmielone!) . Dodać olej.Wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto początkowo łyżką a potem gdy jest to nie możliwe dłońmi. Ciasto wyrabiać,aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką i włożyć ciasto. Posypać lekko mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,powinno podwoić swoją objętość. Gdy upłynie wskazany czas nagrzać piekarnik do 200 st. Ciasto ponownie wyrobić. Uformować coś jakby wałeczek i pokroić do na 6 plastrów.Każdy plaster uformować w bułeczkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułeczki.Następnie nożem naciąć na krzyż (lub inny wzór:)). Posmarować z wierzchu wodą (dosyć obficie). Piec 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić bułeczki jeszcze przez około 3- 5 minut. Wyjąć,ostudzić. Smacznego!
marietta