Sposób przygotowania:
Makowe - jabłkowe ciasto z galaretką
Cukier zmiksować z żółtkami,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z sodą.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę i połączyć z masą żółtkową.
Blachę o wielkości 24/36 cm. wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
Piec około 35 min w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić.
Mus jabłkowy przełożyć do garnka i mocno podgrzać. Do mocno gorącego musu wsypać galaretki , dokładnie wymieszać i odstawiamy do przestygnięcia i do lekkiego stężenia.
Gotowy krem karpatko wy zrobić według przepisu na opakowaniu.
Pozostałe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie ( tak jak w przepisie na opakowaniu) odłożyć do stężenia , tak aby jeszcze można było rozmieszać i powstały by kryształki.
Na wystudzone ciasto nałożyć tężejący mus, następnie włoży ciasto do lodówki na godzinkę.
Po wyjściu na mus nałożył masę karpatko-wą, ponownie włożyć do lodówki gdzieś na 15 - 20 min.
Ciasto wyjąc z lodówki, nałożyć tężejącą galaretkę i ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę i połączyć z masą żółtkową.
Blachę o wielkości 24/36 cm. wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
Piec około 35 min w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić.
Mus jabłkowy przełożyć do garnka i mocno podgrzać. Do mocno gorącego musu wsypać galaretki , dokładnie wymieszać i odstawiamy do przestygnięcia i do lekkiego stężenia.
Gotowy krem karpatko wy zrobić według przepisu na opakowaniu.
Pozostałe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie ( tak jak w przepisie na opakowaniu) odłożyć do stężenia , tak aby jeszcze można było rozmieszać i powstały by kryształki.
Na wystudzone ciasto nałożyć tężejący mus, następnie włoży ciasto do lodówki na godzinkę.
Po wyjściu na mus nałożył masę karpatko-wą, ponownie włożyć do lodówki gdzieś na 15 - 20 min.
Ciasto wyjąc z lodówki, nałożyć tężejącą galaretkę i ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
gusia1000