Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ciasto śmietankowe z borówkami, serem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto idealne do filiżanki popołudniowej kawy lub na słodki podwieczorek z kubkiem mleka, czy kakao.

Ciasto śmietankowe z borówkami, serem i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto śmietankowe z borówkami, serem i kruszonką

Ciasto:

  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 jaja
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 150 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cukru

Owoce:

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowe z borówkami, serem i kruszonką

Przygotowanie masy serowej:

Ciasto śmietankowe z borówkami, serem i kruszonką
Twaróg, jajko i cukier potrzebne do przygotowania masy serowej

Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić za pomocą widelca. Wbić jajo, dodać cukier, dokładnie wymieszać.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto śmietankowe z borówkami, serem i kruszonką
Kruszonka z margaryny, mąki i cukru

Z margaryny, mąki i cukru wyrobić kruszonkę ręcznie zagniatając, odsypać z niej jedną szklankę, a do reszty dodać pozostałe składniki na ciasto.

Ucieranie ciasta:

Ciasto śmietankowe z borówkami, serem i kruszonką
Ciasto w trakcie ucierania na gładką i jednolitą masę

Utrzeć je na gładką masę.

Przekładanie ciasta do formy:

Ciasto śmietankowe z borówkami, serem i kruszonką
Ciasto z delikatnie rozprowadzoną masą serową

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm, wygładzić. Po wierzchu za pomocą łyżeczki rozprowadzić delikatnie twaróg.

Kończenie ciasta:

Ciasto śmietankowe z borówkami, serem i kruszonką
Ciasto z twarogiem, borówkami i kruszonką przed upieczeniem

Borówki umyć na sicie, osuszyć na ręczniku papierowym, wyłożyć na ciasto, posypać kruszonką. Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!