Sposób przygotowania:
Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'la bruleePrzygotowanie kruchego ciasta - cz. 1
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Masło (dobrze schłodzone) siekamy wraz z mąką i cukrem, ciasto zagniatamy.
Przygotowanie ciasta- cz. 2
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. W międzyczasie myjemy owoce, usuwamy pestki, morele kroimy w ćwiartki, a śliwki na ósemki.
Przygotowanie ciasta oraz przygotowanie śmietanki do kremu
Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Śmietankę podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier wanilinowy, studzimy.
wyłożenie owoców
Na cieście kruchym układamy owoce - morele (z wyjątkiem kilku sztuk odłożonych na wierzch ciasta) i śliwki. Posypujemy je brązowym cukrem, wykładamy niewielkie kawałki masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 10 minut.
Przygotowanie kremu i pieczenie z kremem
Żółtka ucieramy z cukrem jak kogel - mogel, następnie powoli łączymy z przestudzoną śmietanką. Taki krem wylewamy na tartę i zapiekamy razem 10 minut. Po tym czasie na krem wykładamy pozostałe kawałki moreli i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Wykończenie ciasta
Tartę obsypujemy płatkami migdałkowymi. Podajemy po ostudzeniu i schłodzeniu.