Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 449]

Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'la brulee

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasta z owocami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. To, którego bohaterką jest morela skąpana w kremie śmietanowym a'la brulee, wspomagana kwaskawym smakiem śliwki, także znika w mgnieniu oka.

Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'la brulee Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'la brulee

 

  • Na kruche ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła o wysokiej zawartości tłuszczu - 82%
  • 100 g cukru pudru

 

 

  • Krem:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy

 

  • Dekoracja: płatki migdałowe (duża garść)

Sposób przygotowania:

Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'la brulee

Przygotowanie kruchego ciasta - cz. 1

Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'a brulee
Kruche ciasto zagniatamy z mąki, cukru pudru i masła

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Masło (dobrze schłodzone) siekamy wraz z mąką i cukrem, ciasto zagniatamy.

Przygotowanie ciasta- cz. 2

Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'a brulee
Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. W międzyczasie myjemy owoce, usuwamy pestki, morele kroimy w ćwiartki, a śliwki na ósemki.

Przygotowanie ciasta oraz przygotowanie śmietanki do kremu

Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'a brulee
Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę

Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy na chwilę do lodówki.

Śmietankę podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier wanilinowy, studzimy.

wyłożenie owoców

Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'a brulee
Na kruche ciasto wykładamy owoce, które posypujemy cukrem i obkładamy masłem

Na cieście kruchym układamy owoce - morele (z wyjątkiem kilku sztuk odłożonych na wierzch ciasta) i śliwki. Posypujemy je brązowym cukrem, wykładamy niewielkie kawałki masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 10 minut.

Przygotowanie kremu i pieczenie z kremem

Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'a brulee

Żółtka ucieramy z cukrem jak kogel - mogel, następnie powoli łączymy z przestudzoną śmietanką. Taki krem wylewamy na tartę i zapiekamy razem 10 minut. Po tym czasie na krem wykładamy pozostałe kawałki moreli i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Wykończenie ciasta

Tarta z morelami i śliwkami i kremem a'a brulee

Tartę obsypujemy płatkami migdałkowymi. Podajemy po ostudzeniu i schłodzeniu.