halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Ciasto z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Najsmaczniejsze są ciasta domowe. Jest mnóstwo różnych przepisów. Jednym z przepisów jest na ciasto orzechowo-kokosowe z galaretką.

Ciasto z galaretką

Składniki:

Ciasto z galaretką

 

  • wiórki kokosowe 10 dag
  • orzechy włoskie 10 dag
  • rodzynki 10 dag
  • mąka pszenna 2 czubate łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy 1 sztuka
  • jajko 8 sztuk
  • sok z brzoskwiń 2 szklanki
  • masło 40 dag
  • delicje 2 opakowania
  • brzoskwinie 1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa 2 sztuki
  • cukier 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretką
Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów .

Białka oddzielić od żółtek, 3 żółtka do osobnej szklanki, 5 żółtek osobno. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać 3 żółtka, dobrze ubić, delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi, mielonymi orzechami, rodzynkami, mąką i proszkiem do pieczenia.

Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 min.

Na soku z brzoskwiń ugotować budyń. Budyń wymieszać w 60 ml wody, dodać roztrzepane 5 żółtek, wlać na gotujący sok, energicznie mieszać, ostudzić.

Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 0,8 litra gorącej wody. Następnie zmiksować masło dodając stopniowo budyń. Miksować do uzyskania puszystego kremu.

Ciasto przekroić na pół . Rozsmarować większą część kremu na cieście .

Następnie ułożyć delicje, przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch cienko posmarować masą

Ułożyć na wierzchu brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.