Sposób przygotowania:
Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką
BISZKOPT:
Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaję po jednym żółtku i nadal wszystko dokładnie mieszam. Do ubitych białek z żółtkami dodaję przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszam łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170C na ok. 20 minut.
MASA KAKAOWA:
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej wsypuję kakao i nadal ubijam. W miseczce rozpuszczam żelatynę i odstawiam do napęcznienia. Gotową wstawiam na sekundę do mikrofali, żeby rozpuściła się. Następnie powoli wlewam ją do ubitej śmietany energicznie mieszając.
MASA WANILIOWA:
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej wsypuję cukier puder i nadal ubijam. W miseczce rozpuszczam żelatynę i odstawiam do napęcznienia. Gotową wstawiam na sekundę do mikrofali, żeby rozpuściła się. Następnie powoli wlewam ją do ubitej śmietany energicznie mieszając.Do dwóch misek wlewam po 500 ml wrzącej wody i wsypuję po dwie galaretki, energicznie mieszając. Odstawiam do lekkiego stężenia.
PRZEŁOŻENIE:
Ostygnięty biszkopt kroję na pół. Na jednym układam pokrojone w plasterki truskawki i zalewam je galaretką z jednej miski. Wstawiam do lodówki do stężenia. Następnie wykładam masę kakaową. Na nią drugą część biszkoptu. Na niego masę waniliową i pokrojone na pół truskawki. Całość zalewam drugą galaretką i wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin.
Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaję po jednym żółtku i nadal wszystko dokładnie mieszam. Do ubitych białek z żółtkami dodaję przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszam łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170C na ok. 20 minut.
MASA KAKAOWA:
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej wsypuję kakao i nadal ubijam. W miseczce rozpuszczam żelatynę i odstawiam do napęcznienia. Gotową wstawiam na sekundę do mikrofali, żeby rozpuściła się. Następnie powoli wlewam ją do ubitej śmietany energicznie mieszając.
MASA WANILIOWA:
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej wsypuję cukier puder i nadal ubijam. W miseczce rozpuszczam żelatynę i odstawiam do napęcznienia. Gotową wstawiam na sekundę do mikrofali, żeby rozpuściła się. Następnie powoli wlewam ją do ubitej śmietany energicznie mieszając.Do dwóch misek wlewam po 500 ml wrzącej wody i wsypuję po dwie galaretki, energicznie mieszając. Odstawiam do lekkiego stężenia.
PRZEŁOŻENIE:
Ostygnięty biszkopt kroję na pół. Na jednym układam pokrojone w plasterki truskawki i zalewam je galaretką z jednej miski. Wstawiam do lodówki do stężenia. Następnie wykładam masę kakaową. Na nią drugą część biszkoptu. Na niego masę waniliową i pokrojone na pół truskawki. Całość zalewam drugą galaretką i wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin.