aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecam przepyszne ciasto z dużą ilością truskawek zalanych galaretką, a wszystko przekładane dwoma kolorami bitej śmietany.

Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką

BISZKOPT:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA KAKAOWA:

MASA WANILIOWA:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 1 cukier waniliowy

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką
BISZKOPT:

Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaję po jednym żółtku i nadal wszystko dokładnie mieszam. Do ubitych białek z żółtkami dodaję przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszam łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170C na ok. 20 minut.

MASA KAKAOWA:

Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej wsypuję kakao i nadal ubijam. W miseczce rozpuszczam żelatynę i odstawiam do napęcznienia. Gotową wstawiam na sekundę do mikrofali, żeby rozpuściła się. Następnie powoli wlewam ją do ubitej śmietany energicznie mieszając.

MASA WANILIOWA:

Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej wsypuję cukier puder i nadal ubijam. W miseczce rozpuszczam żelatynę i odstawiam do napęcznienia. Gotową wstawiam na sekundę do mikrofali, żeby rozpuściła się. Następnie powoli wlewam ją do ubitej śmietany energicznie mieszając.Do dwóch misek wlewam po 500 ml wrzącej wody i wsypuję po dwie galaretki, energicznie mieszając. Odstawiam do lekkiego stężenia.

PRZEŁOŻENIE:

Ostygnięty biszkopt kroję na pół. Na jednym układam pokrojone w plasterki truskawki i zalewam je galaretką z jednej miski. Wstawiam do lodówki do stężenia. Następnie wykładam masę kakaową. Na nią drugą część biszkoptu. Na niego masę waniliową i pokrojone na pół truskawki. Całość zalewam drugą galaretką i wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin.
Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką
Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywno ze szczyptą soli.
Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką
Dodaję po jednym żółtku i nadal mieszam. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam.
Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką
Biszkopt piekę przez ok. 20 minut i zostawiam do ostygnięcia.
Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką
Na przekrojony biszkopt układam plasterki truskawek i zalewam je galaretką. Wstawiam do lodówki.
Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką
Następnie wykładam kakaową bitą śmietanę.
Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką
Przykrywam drugim biszkoptem i wykładam masę waniliową.
Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką
Na końcu układam połówki truskawek i zalewam je galaretką.

Tagi:

jajko jajka