Sposób przygotowania:
Ciasto z galaretką i bitą śmietanąETAP 1:
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy mikserem, aż masa będzie puszysta.
ETAP 2:
Do ubitej masy wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodajemy powidła i wlewamy olej oraz wodę. Wszystko razem dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
ETAP 3:
Gotowe ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Po wyciągnięciu z pieca ciasto studzimy.
ETAP 4:
Zimne cisto przekrawamy na dwa blaty.
ETAP 5:
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Następnie do galaretek dodajemy dżem z dyni i miksujemy mikserem na jednolitą konsystencję.
ETAP 6:
Gdy masa galaretkowa zacznie tężeć, to wykładamy ją na jedną część ciasta i przykrywamy drugim.
ETAP 7:
Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu.
ETAP 8:
Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.