gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane ciasto z galaretką i bitą śmietaną polecam do popołudniowej kawki. Jest łatwe w przygotowaniu i smaczne.

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną

ciasto

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki powideł
  • cukier puder

 

  • słoiczek dżemu z dyni
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 opakowanie śmietanki kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną

ETAP 1:

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną
W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy mikserem, aż masa będzie puszysta.

ETAP 2:

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną
Następie wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodajemy powidła i wlewamy wodę oraz olej.

Do ubitej masy wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodajemy powidła i wlewamy olej oraz wodę. Wszystko razem dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

ETAP 3:

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną
Gotową masę wylewamy na natłuszczoną blachę.

Gotowe ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Po wyciągnięciu z pieca ciasto studzimy.

ETAP 4:

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną
Po upieczeniu przestudzone ciasto przekrawamy.

Zimne cisto przekrawamy na dwa blaty.

ETAP 5:

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną
Do galaretki dodajemy dżem z dyni. Miksujemy.

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Następnie do galaretek dodajemy dżem z dyni i miksujemy mikserem na jednolitą konsystencję.

ETAP 6:

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną
Masę galaretkową wykładamy na ciasto.

Gdy masa galaretkowa zacznie tężeć, to wykładamy ją na jedną część ciasta i przykrywamy drugim.

ETAP 7:

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem.

Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu.

ETAP 8:

Ciasto z galaretką i bitą śmietaną
Śmietanę ubitą rozsmarowujemy na cięscie, dekorujemy.

Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.