piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Makowiec babci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec wyjdzie paszysty i pachnący na rodzinne święta .

Makowiec babci Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makowiec babci

 

  • 7 żółtek
  • mąka pszenna 6 dużych łyżek
  • cukier 7 dużych łyżek
  • białko 3 sztuki
  • masa makowa 1kg gotowa
  • lukier , może być cukier puder
  • rodzynki
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Makowiec babci
Sposób przyrządzenia

Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem. Dosyp mąkę i wymieszaj. Delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto rozsmaruj na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 10 minut. Przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, usuń pergamin i zwiń ciasto. Wystudź., wymieszaj masę makowa z rodzynkami i olejkiem migdałowym. Biszkopt rozwiń i posmaruj masę makową. Ponownie zwiń. Udekoruj lukrem lub cukrem pudrem i posyp makiem.
Makowiec babci
Najpierw makowiec malujemy lukrem potem sypiemy makiem