Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżowa rolada makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

To pierwsze ciasto z makiem, które robiłam sama. Wyszło tak dobre, że teraz na każde święta robię powtórkę:)

Drożdżowa rolada makowa

Składniki:

Drożdżowa rolada makowa

Ciasto:

Masa makowa:

  • 250 g suchego maku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • aromat migdałowy lub rumowy do smaku

Sposób przygotowania:

Drożdżowa rolada makowa

Etap 1

Drożdżowa rolada makowa
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Ciasto: Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Drożdżowa rolada makowa
Masło jajko i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Resztę cukru wymieszać z mąką. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, masło i jajko.

Etap 3

Drożdżowa rolada makowa
Przygotowane ciasto odłożone w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 4

Drożdżowa rolada makowa
Suchy mak zalany wrzącą wodą i ugotowany.

Masa makowa: Mak przesypać do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.

Etap 5

Drożdżowa rolada makowa

Mak ostudzić, 3-krotnie zmielić.

Etap 6

Drożdżowa rolada makowa

Masło roztopić z cukrem i mlekiem. Jak płyn zacznie wrzeć, dodać mak i wymieszać.

Etap 7

Drożdżowa rolada makowa

Dodać żółtko jaja i aromat, ponownie wymieszać.

Etap 8

Drożdżowa rolada makowa

Białko ubić na sztywną pianę.

Etap 9

Drożdżowa rolada makowa

Pianę z białka dodać do maku, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Do masy można dodać dowolne bakalie, ja ich nie dodaję, bo nie lubię.

Etap 10

Drożdżowa rolada makowa

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt.

Etap 11

Drożdżowa rolada makowa

Na cieście rozłożyć masę makową.

Etap 12

Drożdżowa rolada makowa

Zwinąć ścisłą roladę, ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 13

Drożdżowa rolada makowa

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Upieczoną roladę polukrować, udekorować.