Sposób przygotowania:
Drożdżowa rolada makowaEtap 1
Ciasto: Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2
Resztę cukru wymieszać z mąką. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, masło i jajko.
Etap 3
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 4
Masa makowa: Mak przesypać do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Etap 5
Mak ostudzić, 3-krotnie zmielić.
Etap 6
Masło roztopić z cukrem i mlekiem. Jak płyn zacznie wrzeć, dodać mak i wymieszać.
Etap 7
Dodać żółtko jaja i aromat, ponownie wymieszać.
Etap 8
Białko ubić na sztywną pianę.
Etap 9
Pianę z białka dodać do maku, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Do masy można dodać dowolne bakalie, ja ich nie dodaję, bo nie lubię.
Etap 10
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
Etap 11
Na cieście rozłożyć masę makową.
Etap 12
Zwinąć ścisłą roladę, ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 13
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Upieczoną roladę polukrować, udekorować.