Sposób przygotowania:
Makowiec tropikalny
🔘 Makowe ciasto: do odpowiednio dużej miski wsypać mak (można kupić już zmielony, ale bez żadnych dodatków). Następnie mak zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Teraz do maku dodać pestki dyni, orzeszki ziemne, prażone migdały (migdały podrzucając, prażyć na rozgrzanej patelni teflonowej przez około 5 minut - aż będą złocisto brązowe i wystudzić) i całość dobrze zmiksować blenderem ręcznym. Później dodać banany i razem miksować, aż powstanie jednolite zwarte ciasto. Dojrzałe banany pełnią funkcję słodzącą i spulchniającą, jeżeli masa będzie za mało słodka, można ją dosłodzić odrobiną erytrytolu.
🔘 Ciasto makowe wlać do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy i posypać płatkami z migdałów. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 50 minut w 180°C / Termoobieg /. Ostygnięte makówki przechowywać w lodówce.
🔘 Ciasto makowe wlać do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy i posypać płatkami z migdałów. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 50 minut w 180°C / Termoobieg /. Ostygnięte makówki przechowywać w lodówce.