Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 400]

Makowiec tropikalny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec bez cukru i masła jest możliwy- cukier i masło zastąpiłem bananami i bakaliami i mimo to makowiec wyszedł słodki i zwięzły.

Makowiec tropikalny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec tropikalny

 

  • tortownica (średnica 24 cm.)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia tortownicy)
  • 2 łyżki płatków migdałowych (do posypania)

 

  • Makowe ciasto:
  • 250 g maku niebieskiego (suchy)
  • 1/2 szklanki wrzątku (do zalania maku)
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g orzechów ziemnych (nie solone)
  • 100 g migdałów (uprażyć)
  • 1 płaska łyżka erytrytolu (alternatywnie)
  • 1 łyżka aromatu migdałowego
  • 6 bananów (bardzo dojrzałe / są słodsze)

Sposób przygotowania:

Makowiec tropikalny
🔘 Makowe ciasto: do odpowiednio dużej miski wsypać mak (można kupić już zmielony, ale bez żadnych dodatków). Następnie mak zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Teraz do maku dodać pestki dyni, orzeszki ziemne, prażone migdały (migdały podrzucając, prażyć na rozgrzanej patelni teflonowej przez około 5 minut - aż będą złocisto brązowe i wystudzić) i całość dobrze zmiksować blenderem ręcznym. Później dodać banany i razem miksować, aż powstanie jednolite zwarte ciasto. Dojrzałe banany pełnią funkcję słodzącą i spulchniającą, jeżeli masa będzie za mało słodka, można ją dosłodzić odrobiną erytrytolu.

🔘 Ciasto makowe wlać do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy i posypać płatkami z migdałów. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 50 minut w 180°C / Termoobieg /. Ostygnięte makówki przechowywać w lodówce.
Makówki tropikalne pieczone w piekarniku
Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 50 minut w 180°C / Termoobieg /.
Makówki tropikalne pieczone w piekarniku
Ciasto makowe wlać do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy i posypać płatkami z migdałów.
Makówki tropikalne pieczone w piekarniku
W misce zalać i wymieszać mak z wrzątkiem - później dodać pestki dyni, orzeszki ziemne, prażone migdały i całość zmiksować blenderem ręcznym.
Makówki tropikalne pieczone w piekarniku
Mak zmielić, orzeszki ziemne obrać i migdaly uprażyć na suchej patelni.