Sposób przygotowania:
Makowiec z ciastem, kwaśną śmietaną i kruszonką
🔘 Kruche ciasto na spód: w tym celu dobrze wymieszać za pomocą ręcznego miksera z hakiem do ciasta, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie wbić jajko, dodać masło lub margarynę i teraz szybko ugniatać ciasto rękami, tak długo, aby ciasto się nie kruszyło. Następnie ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
🔘 Ciasto na kruszonkę: w wysokim wąskim pojemniku za pomocą miksera ręcznego ubić przez 2 minuty masło z cukrem i solą, aż będzie puszyste. Następnie wsypać mąkę i dalej mieszać, aż kruszonka dobrze się połączy.
🔘 Nadzienie makowe: w dużym garnku zagotować mleko z cukrem, masłem, olejkiem migdałowym i solą. Następnie cały czas mieszając, wsypać kaszą manną dodać mieszankę makową i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mimieszając. Teraz dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia. Do lekko schłodzonego nadzienia makowego wmieszać kwaśną śmietanę i jajka.
🔘 Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie na dnie wyłożyć kruche ciasto i na wysmarowanych masłem brzegach tortownicy, podciągnąć ciasto około 5 cm. do góry. Teraz na cieście rozłożyć nadzienie makowe i wierzch posypać posypką. Makowiec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 170°C / Termoobieg /, aż kruszonka stanie się złocisto - brązowa. Nie wyjmować makowca z formy, dopóki całkowicie nie ostygnie
🔘 Ciasto na kruszonkę: w wysokim wąskim pojemniku za pomocą miksera ręcznego ubić przez 2 minuty masło z cukrem i solą, aż będzie puszyste. Następnie wsypać mąkę i dalej mieszać, aż kruszonka dobrze się połączy.
🔘 Nadzienie makowe: w dużym garnku zagotować mleko z cukrem, masłem, olejkiem migdałowym i solą. Następnie cały czas mieszając, wsypać kaszą manną dodać mieszankę makową i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mimieszając. Teraz dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia. Do lekko schłodzonego nadzienia makowego wmieszać kwaśną śmietanę i jajka.
🔘 Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie na dnie wyłożyć kruche ciasto i na wysmarowanych masłem brzegach tortownicy, podciągnąć ciasto około 5 cm. do góry. Teraz na cieście rozłożyć nadzienie makowe i wierzch posypać posypką. Makowiec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 170°C / Termoobieg /, aż kruszonka stanie się złocisto - brązowa. Nie wyjmować makowca z formy, dopóki całkowicie nie ostygnie