Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 295]

Świąteczny makowiec na cieście krucho-drożdżowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza propozycja to świąteczny makowiec na cieście krucho-drożdżowym na kilku warstwach. Masa makowa jest mojego autorstwa co stanowi unikatowe połączenie aromatu orzechów, rodzynek i miodu.

Świąteczny makowiec na cieście krucho-drożdżowym

Składniki:

Świąteczny makowiec na cieście krucho-drożdżowym

Na ciasto krucho-drożdżowe:

Na masę makową:

Sposób przygotowania:

Świąteczny makowiec na cieście krucho-drożdżowym
Ciasto krucho-drożdżowe:

W 50 ml ciepłego mleka rozpuszczam drożdże z cukrem i mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce do napęcznienia. Z pozostałych składników zagniatam ciasto kruche. Dodaje ciepłe drożdże. zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki na na całą noc.

Masa makowa:

Mielony mak gotuję wraz mlekiem, miodem i masłem. Gotuje do momentu napęcznienia, około 45 minut. Do gotowej masy dodaje mielone orzechy i namoczone w wodzie rodzynki. Mieszam. Białka ubijam. dodaje partiami do masy.

Kwadratową tortownicę smaruje masłem i obsypuje bułka tartą.

Ciasto dziele na trzy części. Pierwszą część rozwałkowuje i układam na blaszce. Rozsmarowuje 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowana drugą część ciasta. Na cieście układam 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowaną ostatnią część ciasta. Całość piekę w 180 stopniach przez około 65-75 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.