Sposób przygotowania:
Świąteczny makowiec na cieście krucho-drożdżowym
Ciasto krucho-drożdżowe:
W 50 ml ciepłego mleka rozpuszczam drożdże z cukrem i mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce do napęcznienia. Z pozostałych składników zagniatam ciasto kruche. Dodaje ciepłe drożdże. zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki na na całą noc.
Masa makowa:
Mielony mak gotuję wraz mlekiem, miodem i masłem. Gotuje do momentu napęcznienia, około 45 minut. Do gotowej masy dodaje mielone orzechy i namoczone w wodzie rodzynki. Mieszam. Białka ubijam. dodaje partiami do masy.
Kwadratową tortownicę smaruje masłem i obsypuje bułka tartą.
Ciasto dziele na trzy części. Pierwszą część rozwałkowuje i układam na blaszce. Rozsmarowuje 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowana drugą część ciasta. Na cieście układam 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowaną ostatnią część ciasta. Całość piekę w 180 stopniach przez około 65-75 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.
W 50 ml ciepłego mleka rozpuszczam drożdże z cukrem i mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce do napęcznienia. Z pozostałych składników zagniatam ciasto kruche. Dodaje ciepłe drożdże. zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki na na całą noc.
Masa makowa:
Mielony mak gotuję wraz mlekiem, miodem i masłem. Gotuje do momentu napęcznienia, około 45 minut. Do gotowej masy dodaje mielone orzechy i namoczone w wodzie rodzynki. Mieszam. Białka ubijam. dodaje partiami do masy.
Kwadratową tortownicę smaruje masłem i obsypuje bułka tartą.
Ciasto dziele na trzy części. Pierwszą część rozwałkowuje i układam na blaszce. Rozsmarowuje 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowana drugą część ciasta. Na cieście układam 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowaną ostatnią część ciasta. Całość piekę w 180 stopniach przez około 65-75 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.