Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makowiec na kruchym cieście z kajmakiem i płatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na świąteczny stół. Prosty i pyszny makowiec z masą krówkową i udekorowany płatkami migdałowymi. Uda się każdemu.

Makowiec na kruchym cieście z kajmakiem i płatkami

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście z kajmakiem i płatkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 puszka gotowej masy makowej 850 g
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
  • około 35 g płatków migdałowych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście z kajmakiem i płatkami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.

2. Do pieczenia: Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy masę makową.

3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.

4. Dekoracja: Na dobrze wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.