Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym cieście z kajmakiem i płatkami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
2. Do pieczenia: Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy masę makową.
3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
4. Dekoracja: Na dobrze wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
2. Do pieczenia: Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy masę makową.
3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
4. Dekoracja: Na dobrze wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.