Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym cieścieCiasto kruche
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w lodówce. Spód podpiec w 180st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.
Masa makowa
Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt, miksować. Na koniec dodać zmielony mak, posiekane orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wszystkie dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy makowej.
Pieczenie
Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Wierzch posypać resztą ciasta kruchego. Piec w 170 st.C przez 40-50 minut. Upieczony makowiec wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
sun_city
ciasteczka
Czekoladka 2
mocsłodkości