akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Makowiec na kruchym cieście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tradycyjny makowiec na kruchy cieście z mnóstwem bakalii w środku. Wilgotny, nie za słodki, doskonały! :)

Makowiec na kruchym cieście

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście

Ciasto kruche

  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru
  • 300 g maki pszennej
  • 100 g mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa

Dodatkowo

  • cukier puder do oprószenia makowca

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście

Ciasto kruche

Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w lodówce. Spód podpiec w 180st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.

Masa makowa

Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt, miksować. Na koniec dodać zmielony mak, posiekane orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wszystkie dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy makowej.

Pieczenie

Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Wierzch posypać resztą ciasta kruchego. Piec w 170 st.C przez 40-50 minut. Upieczony makowiec wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!