Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym cieście
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Sparzony mak mielę dwukrotnie , mieszam białkami ubitymi z cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodaję kakao, bakalie i olejek migdałowy i wykładam masę na ułożonym w blaszce cieście, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 min do zrumienienia.
Ela Dz
luna76
Tak, Elu, ale do świąt ...to już go nie ma :D