luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Makowiec na kruchym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makowiec kojarzy się nam ze świętami, ale równie pięknie ozdobi nasz niedzielny stół. Masa makowa zamknięta w kruchym cieście to idealny, niedzielny deser.

Makowiec na kruchym cieście

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście

 

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 kostki masła

 

  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 20 gad bakalii
  • olejek migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Sparzony mak mielę dwukrotnie , mieszam białkami ubitymi z cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodaję kakao, bakalie i olejek migdałowy i wykładam masę na ułożonym w blaszce cieście, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 min do zrumienienia.