-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Makowiec z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto powstało bardzo spontanicznie. Miało być gruszkowe ale powstał makowiec z gruszkami 😉Robi się go bardzo szybko gdyż nie trzeba nawet wyjmować miksera. Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto jest przepyszne,kusi już swoim zapachem...Polecam 😁

Makowiec z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec z gruszkami

 

  • 7 gruszek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2.5 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki mielonego maku z torebki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki oleju
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Makowiec z gruszkami
Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski.Dodać cukier oraz cukier waniliowy.Wymieszać łyżką.Nie potrzeba wyjmować miksera.

Następnie do miski dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wszystko wymieszać do połączenia składników.

Na końcu do ciasta dodać olej i jajka. Wymieszać dokładnie.Ciasto wyjdzie gęste ale takie ma być.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Makowiec z gruszkami
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Dodac cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszać
Makowiec z gruszkami
Do gruszek dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszać wszystko dokładnie.
Makowiec z gruszkami
Na końcu dodać olej i jajka. Wymieszać do połączenia składników.
Makowiec z gruszkami
Ciasto wyjdzie bardzo gęste ale takie ma być. Należy je przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.