Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z miodowym biszkoptemBiszkopt
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier.
W drugiej misce ucieramy żółtka z miodem. Masę z żółtek powoli dodajemy do białek, miksując na wolnych obrotach.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawę do piernika.
Suche składniki dodajemy po łyżce do masy jajecznej, mieszamy drewnianą łyżką.
Biszkopt przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka, ok. 35-40 minut.
Studzimy w wyłączonym piekarniku. Ostudzone ciasto kroimy na trzy blaty, każdy nasączamy herbatą.
Mus czekoladowy
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Ostudzoną czekoladę miksujemy z żółtkami, masłem i sokiem.
Dodajemy skórkę pomarańczową. Dodajemy śmietanę. Masę mieszamy delikatnie.
Masą przekładamy biszkopt.
Polewa, dekorowanie
Czekoladę na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i masło.
Tort polewamy polewą, dekorujemy wedle uznania.
Ja przygotowałam do dekoracji listki i kokardę z masy cukrowej, dodatkowo wykorzystałam gotowe ozdoby - "piernikowe ludziki".
Gwiazdki i linie na listkach z masy cukrowej wykonałam przy pomocy jadalnego pisaka.