Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 613]

Tort czekoladowy z miodowym biszkoptem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeżeli w trakcie robienia biszkoptu zorientujecie się, że zabrakło Wam cukru, śmiało możecie sięgnąć po miód ;) Dodajcie trochę przyprawy do piernika, a biszkopt zyska świąteczny smak :) Tort można przełożyć masą czekoladową.

Tort czekoladowy z miodowym biszkoptem

Składniki:

Tort czekoladowy z miodowym biszkoptem

Na biszkopt

 

  • herbata pomarańczowa do nasączenia biszkoptu

Na krem

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 330 mg śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 czubate łyżki masła

Polewa i dekoracja

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka masła
  • masa cukrowa
  • gotowe ozdoby do dekoracji tortu - u mnie "piernikowe ludziki"
  • srebrny pisak spożywczy

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z miodowym biszkoptem

Biszkopt

Tort czekoladowy z miodowym biszkoptem
Biszkopt kakaowy z dodatkiem miodu i przyprawy do piernika

Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier.

W drugiej misce ucieramy żółtka z miodem. Masę z żółtek powoli dodajemy do białek, miksując na wolnych obrotach.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawę do piernika.

Suche składniki dodajemy po łyżce do masy jajecznej, mieszamy drewnianą łyżką.

Biszkopt przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka, ok. 35-40 minut.

Studzimy w wyłączonym piekarniku. Ostudzone ciasto kroimy na trzy blaty, każdy nasączamy herbatą.

Mus czekoladowy

Tort czekoladowy z miodowym biszkoptem
Masa z roztopionej czekolady z bitą śmietaną

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Ostudzoną czekoladę miksujemy z żółtkami, masłem i sokiem.

Dodajemy skórkę pomarańczową. Dodajemy śmietanę. Masę mieszamy delikatnie.

Masą przekładamy biszkopt.

Polewa, dekorowanie

Czekoladę na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i masło.

Tort polewamy polewą, dekorujemy wedle uznania.

Ja przygotowałam do dekoracji listki i kokardę z masy cukrowej, dodatkowo wykorzystałam gotowe ozdoby - "piernikowe ludziki".

Gwiazdki i linie na listkach z masy cukrowej wykonałam przy pomocy jadalnego pisaka.