gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Tradycyjny makowiec zawijany

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny makowiec zawijany zawsze gości u mnie na Święta Bożego Narodzenia. Polecam wypróbowanie przepisu.

Tradycyjny makowiec zawijany

Składniki:

Tradycyjny makowiec zawijany

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 180 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 6 żółtek,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1,5 łyżki rumu,
  • 16 g cukru waniliowego,

Masa makowa

  • 6 białek,
  • 500 g maku,
  • 500 ml wrzątku ( do napęcznienia maku),
  • 250 g cukru,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka miodu,
  • olejek migdałowy do smaku,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,

Dodatkowo

  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Tradycyjny makowiec zawijany
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki ( prócz masła). Zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Zagniatamy ponownie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby napęczniał. Ostudzony mak mielimy 2 razy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy do maku pozostałe składniki i piankę. Delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokąty ( ok 4 mm). Wykładamy na każdą część prostokątną masę makową. Zwijamy w rulony.

Końce rolady sklejamy w podwijamy pod spód. Makowce wykładamy na blaszkę piekarnikową i pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopniach.

Upieczone i ostudzone makowce posypujemy pudrem lub ozdabiamy według własnego uznania.

Smacznego ;)