Sposób przygotowania:
Tradycyjny makowiec zawijany
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki ( prócz masła). Zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Zagniatamy ponownie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby napęczniał. Ostudzony mak mielimy 2 razy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy do maku pozostałe składniki i piankę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokąty ( ok 4 mm). Wykładamy na każdą część prostokątną masę makową. Zwijamy w rulony.
Końce rolady sklejamy w podwijamy pod spód. Makowce wykładamy na blaszkę piekarnikową i pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone makowce posypujemy pudrem lub ozdabiamy według własnego uznania.
Smacznego ;)
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby napęczniał. Ostudzony mak mielimy 2 razy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy do maku pozostałe składniki i piankę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokąty ( ok 4 mm). Wykładamy na każdą część prostokątną masę makową. Zwijamy w rulony.
Końce rolady sklejamy w podwijamy pod spód. Makowce wykładamy na blaszkę piekarnikową i pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone makowce posypujemy pudrem lub ozdabiamy według własnego uznania.
Smacznego ;)
SylaUla
gosiapiotrek23
Potwierdzam ;)
ajrinwu
gosiapiotrek23
;)