reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 630]

Świąteczny sernik z budyniem i biszkoptami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kocham wszystkie serniki i jak znajdę jakiś ciekawy, nowy przepis, to koniecznie muszę wypróbować, ale i tak zawsze coś zmieniam.

Świąteczny sernik z budyniem i biszkoptami

Składniki:

Świąteczny sernik z budyniem i biszkoptami

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa :
  • 3 budynie śmietankowe ( bez cukru)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 l mleka

 

  • Masa serowa
  • 1 kg sera twarogowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 1 op budyniu śmietankowego ( bez cukru)
  • 3/4 szklanki mleka
  • skórka z 1 cytryny

 

  • Polewa
  • 1/2 kostki palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

 

  • dodatkowo
  • słoik moreli w syropie
  • 2 op biszkoptów paryskich z nadzieniem morelowym

Sposób przygotowania:

Świąteczny sernik z budyniem i biszkoptami

ciasto

Świąteczny sernik z budyniem i biszkoptami
ja ciasto chłodzę już rozwałkowane na blaszce

Wszystkie składniki siekamy razem i wyrabiamy gładkie ciasto.

Wałkujemy na wymiar blaszki ( wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej), nakłuwamy i schładzamy w lodówce przez około 30 minut, potem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.

budyń

Świąteczny sernik z budyniem i biszkoptami
Budyń gotujemy tradycyjnie według przepisu na opakowaniu

Przygotowujemy tradycyjnie- w części mleka rozrabiamy proszek .

Do reszty dodajemy cukier i zagotowujemy.

Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek i mieszamy do zagotowania.

Gorący budyń wylewamy na ciasto kruche.

Odcedzamy morele, owoce miksujemy i rozkładamy w miarę równomiernie na budyniu.

na to układamy biszkopty.

masa serowa i polewa

Świąteczny sernik z budyniem i biszkoptami
jak dla mnie najlepszy jest właśnie z serem twarogowym zmielonym własnoręcznie

Masa serowa:

Ser mielimy dwukrotnie.

Ucieramy masło, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu ser i rozrobiony w mleku budyń oraz skórkę z cytryny.

Masę przekładamy na biszkopty i pieczemy przez 45-50 minut.

W połowie pieczenia trzeba ciasto przykryć folią aluminiową.


Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.


Polewa:


Składniki polewy zagotowujemy i wylewamy na sernik.

Ciasto wkładamy do lodówki, aż polewa się zetnie.

Tagi:

ciasto sernik