Sposób przygotowania:
Świąteczny sernik z budyniem i biszkoptamiciasto
Wszystkie składniki siekamy razem i wyrabiamy gładkie ciasto.
Wałkujemy na wymiar blaszki ( wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej), nakłuwamy i schładzamy w lodówce przez około 30 minut, potem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
budyń
Przygotowujemy tradycyjnie- w części mleka rozrabiamy proszek .
Do reszty dodajemy cukier i zagotowujemy.
Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek i mieszamy do zagotowania.
Gorący budyń wylewamy na ciasto kruche.
Odcedzamy morele, owoce miksujemy i rozkładamy w miarę równomiernie na budyniu.
na to układamy biszkopty.
masa serowa i polewa
Masa serowa:
Ser mielimy dwukrotnie.
Ucieramy masło, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu ser i rozrobiony w mleku budyń oraz skórkę z cytryny.
Masę przekładamy na biszkopty i pieczemy przez 45-50 minut.
W połowie pieczenia trzeba ciasto przykryć folią aluminiową.
Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa:
Składniki polewy zagotowujemy i wylewamy na sernik.
Ciasto wkładamy do lodówki, aż polewa się zetnie.