luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Makowiec japoński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niezbyt słodki, pyszny makowiec z jabłkami inaczej zwany makowcem japońskim. Polecam nie tylko od święta.

Makowiec japoński

Składniki:

Makowiec japoński

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

Lukier:

  • 1 białko
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński
Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem.

Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą.

Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.

Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca.