bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Makowiec Bogusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Makowiec jest bardzo smaczny, pięknie się prezentuje. Zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu który jest bardzo słodki.

Makowiec Bogusi

Składniki:

Makowiec Bogusi

 

  • Ciasto:

 

 

 

 

  • 3 żółtka

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 3 łyżki cukru

 

  • 1/3 łyżeczki soli

 

  • Masa makowa:

 

  • 500 gram maku

 

 

  • 3/4 szklanki płynnego miodu

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • 100 gram rodzynek

 

  • 100 gram skórki pomarańczowej

 

  • 1 olejek migdałowy

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

  • 1/3 łyżeczki soli

 

  • 4 żółtka i 6 białek

 

  • Lukier:

 

  • 150 gram cukru pudru

 

 

  • 1-2 łyżki gorącej wody

 

  • Dodatkowo:

 

  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

 

  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Makowiec Bogusi
Z drożdży i cukru robimy zaczyn, mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, sól, proszek do pieczenia, zaczyn, żółtka i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto, formujemy w kulę. Ciasto zanurzamy w garnku z zimną wodą, pozostawiamy do momentu aż ciasto wypłynie na wierzch i zacznie pękać.

Mak sparzamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, odcedzamy, mielimy trzy razy na sitku o drobnych oczkach. Masło przekładamy do rondla, roztapiamy, dodajemy miód, cukier, bakalie, mak, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.

Z białek ubijamy pianę, delikatnie łączymy z ostudzoną masą makową.

Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt, na każdy płat ciasta nakładamy masę makową, równomiernie rozsmarowujemy, zwijamy. Przekładamy do dużych keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, wykałaczką nakłuwamy wierzch ciasta.

Makowce pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 60 minut. Gorącą wodę łączymy z sokiem z cytryny, ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, smarujemy makowce, posypujemy skórka pomarańczową.