Sposób przygotowania:
Makowiec Bogusi
Z drożdży i cukru robimy zaczyn, mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, sól, proszek do pieczenia, zaczyn, żółtka i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto, formujemy w kulę. Ciasto zanurzamy w garnku z zimną wodą, pozostawiamy do momentu aż ciasto wypłynie na wierzch i zacznie pękać.
Mak sparzamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, odcedzamy, mielimy trzy razy na sitku o drobnych oczkach. Masło przekładamy do rondla, roztapiamy, dodajemy miód, cukier, bakalie, mak, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.
Z białek ubijamy pianę, delikatnie łączymy z ostudzoną masą makową.
Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt, na każdy płat ciasta nakładamy masę makową, równomiernie rozsmarowujemy, zwijamy. Przekładamy do dużych keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, wykałaczką nakłuwamy wierzch ciasta.
Makowce pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 60 minut. Gorącą wodę łączymy z sokiem z cytryny, ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, smarujemy makowce, posypujemy skórka pomarańczową.
Mak sparzamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, odcedzamy, mielimy trzy razy na sitku o drobnych oczkach. Masło przekładamy do rondla, roztapiamy, dodajemy miód, cukier, bakalie, mak, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.
Z białek ubijamy pianę, delikatnie łączymy z ostudzoną masą makową.
Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt, na każdy płat ciasta nakładamy masę makową, równomiernie rozsmarowujemy, zwijamy. Przekładamy do dużych keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, wykałaczką nakłuwamy wierzch ciasta.
Makowce pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 60 minut. Gorącą wodę łączymy z sokiem z cytryny, ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, smarujemy makowce, posypujemy skórka pomarańczową.