Sposób przygotowania:
Makowiec zawijany
1. Ciasto: Masło wymieszać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z cukru i świeżych drożdży. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać śmietanę oraz żółtka. Ciasto dobrze wyrobić, uformować z niego kulę, następnie zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie na wierzch i zacznie pękać należy wyjąć je i ułożyć na desce, by obciekło z wody. 2. Masa makowa: Mak sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Masło rozpuścić, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz maku i białek) i dobrze wymieszać. Chwilkę podsmażyć, a następnie ostudzić. Połączyć z makiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w masę makową. 3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt, rozsmarować masę makową zostawiając około 2 cm. z każdej strony. Zwinąć w rulon, końce zwinąć pod spód. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. Każdy z makowców umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Piec w 180st.C około 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. 4. Lukier: Składniki utrzeć ze sobą do powstania gęstego lukru. Ostudzone makowce polać lukrem i udekorować, np. wiórkami kokosowymi i makiem. Smacznego!