SUPERPRZEPIS

Makowiec zawijany

  • akrobatka2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Makowiec zawijany Więcej zdjęć (5)

Tradycyjny makowiec zawijany. Pięknie się prezentuję, pysznie smakuję i jest niezastąpiony podczas świąt. Z przepisu wychodzą 3 średniej wielkości makowce. Serdecznie polecam! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Składniki:

Makowiec zawijany

 

 

  • Masa makowa:
  • 400 g maku zmielonego
  • 150 g masła
  • 3/4 szkl. płynnego miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g krojonych orzechów
  • 100 g krojonych migdałów (część można zastąpić skórką pomarańczową i cytrynową)
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki ekstraktu migdałowego
  • ½ szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 1/3 łyżeczki soli

 

  • Lukier mandarynkowy:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z połowy mandarynki

Sposób przygotowania:

Makowiec zawijany
1. Ciasto: Masło wymieszać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z cukru i świeżych drożdży. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać śmietanę oraz żółtka. Ciasto dobrze wyrobić, uformować z niego kulę, następnie zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie na wierzch i zacznie pękać należy wyjąć je i ułożyć na desce, by obciekło z wody. 2. Masa makowa: Mak sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Masło rozpuścić, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz maku i białek) i dobrze wymieszać. Chwilkę podsmażyć, a następnie ostudzić. Połączyć z makiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w masę makową. 3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt, rozsmarować masę makową zostawiając około 2 cm. z każdej strony. Zwinąć w rulon, końce zwinąć pod spód. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. Każdy z makowców umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Piec w 180st.C około 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. 4. Lukier: Składniki utrzeć ze sobą do powstania gęstego lukru. Ostudzone makowce polać lukrem i udekorować, np. wiórkami kokosowymi i makiem. Smacznego!
Makowiec zawijany
Rozwałkowanie ciasta drożdżowego w prostokąt.
Makowiec zawijany
Wysmarowanie ciasta drożdżowego masą makową.
Makowiec zawijany
Zwijanie ciasta drożdżowego wysmarowanego masą makową.
Makowiec zawijany
Zawinięcie makowca w papier do pieczenia.