joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Makówki z budyniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny deser wzbogacony o budyń wprost rozpływa się w ustach.

Makówki z budyniem

Składniki:

Makówki z budyniem

 

  • 25 dag gotowej masy makowej
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść siekanych orzechów laskowych
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 kromki chałki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400ml mleka do gotowania budyniu
  • 1/2 szkl mleka

Sposób przygotowania:

Makówki z budyniem
Budyń śmietankowy ugotować w 400ml mleka, przestudzić. Mak wymieszać z orzechami, skórką pomarańczową, aromatem i miodem. Chałkę pokroić na mniejsze kawałki i maczać w mleku. W pucharkach układać warstwami: namoczona chałkę, masę makową, budyń. Deser podawać schłodzony i udekorowany bakaliami.