Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek kajmakowy z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Typowe ciasto wielkanocne - mazurek kajmakowy. Słodki wypiek z dodatkiem konfitury truskawkowej oraz truskawek i migdałów.

Mazurek kajmakowy z truskawkami

Składniki:

Mazurek kajmakowy z truskawkami

 

 

  • nadzienie:
  • mała puszka masy kajmakowej
  • konfitura truskawkowa
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • 50g siekanych migdałów
  • 4-5 truskawek

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy z truskawkami
Z mąki, margaryny, żółtek, kwaśnej śmietany cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zafoliować je i schłodzić ok. 2 godziny. Ciasto podzielić (odłożyć ok. 1/4 kawałek na brzegi) rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą (wymiary formy - 25x30cm). Z reszty ciasta zrobić wałeczki i uformować brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w temp. 190st. Do zrumienienia, ostudzić. Na ostudzone ciasto rozsmarować ok. 2-3 łyżki konfitury wymieszanej z sokiem z cytryny. Następnie wyłożyć warstwę masy kajmakowej. Całość ozdobić kwiatkami z truskawek i migdałów – środek utworzyć z plasterka truskawki, a płatki z posiekanych migdałów.