Sposób przygotowania:
Mazurek kajmakowy z truskawkami
Z mąki, margaryny, żółtek, kwaśnej śmietany cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zafoliować je i schłodzić ok. 2 godziny. Ciasto podzielić (odłożyć ok. 1/4 kawałek na brzegi) rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą (wymiary formy - 25x30cm). Z reszty ciasta zrobić wałeczki i uformować brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w temp. 190st. Do zrumienienia, ostudzić. Na ostudzone ciasto rozsmarować ok. 2-3 łyżki konfitury wymieszanej z sokiem z cytryny. Następnie wyłożyć warstwę masy kajmakowej. Całość ozdobić kwiatkami z truskawek i migdałów – środek utworzyć z plasterka truskawki, a płatki z posiekanych migdałów.
marietta