Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Mazurek kajmakowy z orzechami i czekolad

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodki, świąteczny mazurek

Mazurek kajmakowy z orzechami i czekolad Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek kajmakowy z orzechami i czekolad

 

  • ½ kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 400g masy kajmakowej
  • 100g siekanych orzechów
  • 200g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • Cukrowe motylki
  • Płatki migdałowe
  • Czarny lukier w tubce

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy z orzechami i czekolad
Z mąki, proszku do pieczenia, posiekanej margaryny, śmietany, żółtek i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Mniej więcej 2/3 wałkujemy i przekładamy na spód blaszki wysmarowanej masłem (piekłam w blaszce o wymiarach ok 20x30 cm). Z reszty ciasta formujemy wałeczki, z których zrobimy boki ciasta. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy blachę do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Do upieczonego i ostudzonego ciasta przekładamy masę kajmakową wymieszaną wcześniej z orzechami (u mnie niesolone orzeszki ziemne). Przykrywamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, rozrzedzonej mlekiem. Czarnym lukrem ryzujemy gałązki, z płatków migdałowych robimy bazie, układamy też kolorowe motylki.
Mazurek kajmakowy z orzechami i czekolad
Zagniatamy kruche ciasto tak, żeby było jednolote
Mazurek kajmakowy z orzechami i czekolad
Ciastem wykładamy spód blachy, robimy wałeczki na boki
Mazurek kajmakowy z orzechami i czekolad
Nakłuwamy spód ciasta i widelcem wyrównujemy boki
Mazurek kajmakowy z orzechami i czekolad
Do upieczonego ciasta przekładamy masę z orzechami