Sposób przygotowania:
Mój mazurek kajmakowy
Mąkę należy przesiać na sicie o drobnych otworach do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, szczyptę soli, cukier puder i wbić jajko, dodać mleko. Dokładnie wymieszać składniki a następnie wyrobić na jednolitą masę o gładkiej i delikatnej konsystencji. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około godzinę. Przełożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować ciasto na około 3-4 cm. i do prostokątnej blaszki wyłożyć ciasto, zostawić część ciasta i wykonać z ciasta warkocze, które należy przykleić na brzegach mazurka. Z ciasta wyciąć baranka i upiec go na osobnej blaszce. Nagrzać piekarnik do 200℃.Widelcem nakłuwać spód ciasta. Piec przez około 25 - 30 minut na złoty kolor, ostudzić. Na ostudzone ciasto nałożyć konfiturę różaną, na konfiturę rozsmarować masę krówkową - kajmakową. Wyłożyć baranka z ciasta, posypać go wiórkami kokosowymi, dekorować mazurek wedle uznania, moje dekoracje stanowią kwiatki z płatków migdałowych, tic taci- cukierki, gałązki bazi z flamastrów spożywczych, brzegi ciasta obsypać wiórkami kokosowymi i wyłożyć jajka z czekolady na wierzch mazurka. Mazurek stanowi wspaniałą dekorację stołu świątecznego oraz jest pysznym deserem świątecznym.
marietta