Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Schabowe roladki z piernikowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak przygotowane mięsko to propozycja dla osób lubiących słodkie nuty w obiedzie... Roladki w sosie z lukrowanymi pierniczkami doskonale wkomponują się w świąteczne menu:)

Schabowe roladki z piernikowym sosem

Składniki:

Schabowe roladki z piernikowym sosem

 

  • 50 g suszonej żurawiny
  • 60 g sera brie
  • 1 szalotka
  • 1 garść natki pietruszki
  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 5 lukrowanych pierniczków
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 80 g masła

Sposób przygotowania:

Schabowe roladki z piernikowym sosem

Etap 1

Schabowe roladki z piernikowym sosem
Wszystkie składniki na nadzienie rozdrobnione i przełożone do miseczki.

Szalotkę i ser brie pokroić w kostkę, suszoną żurawinę i natkę posiekać, wymieszać.

Etap 2

Schabowe roladki z piernikowym sosem
Rozbite tłuczkiem mięso oprószone solą i pieprzem.

Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

Etap 3

Schabowe roladki z piernikowym sosem
Przygotowane nadzienie rozłożone na mięsie.

Po trochu przygotowanego farszu rozłożyć na każdym plasterku schabu.

Etap 4

Schabowe roladki z piernikowym sosem
Ściśle zwinięte roladki zabezpieczone wykałaczkami.

Zwinąć w ścisłe roladki, spiąć wykałaczkami.

Etap 5

Schabowe roladki z piernikowym sosem

Na patelni rozgrzać olej, kłaść na niego roladki, posypać je z obu stron przyprawą do mięs.

Etap 6

Schabowe roladki z piernikowym sosem

Roladki z każdej strony mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody. Roladki dusić 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach duszenia roladki odwrócić. Na koniec odparować pozostały po duszeniu płyn, a mięso ponownie zrumienić.

Etap 7

Schabowe roladki z piernikowym sosem

Pierniczki przełożyć do miski blendera i zmiksować.

Etap 8

Schabowe roladki z piernikowym sosem

Z pomarańczy zetrzeć ok. 1 łyżeczkę skórki, z całej wycisnąć sok.

Etap 9

Schabowe roladki z piernikowym sosem

Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodać skórkę i sok z pomarańczy, ocet balsamiczny i zmiksowane pierniczki. Dolać pół szklanki wody. Wszystko zagotować na małym ogniu cały czas mieszając.

Etap 10

Schabowe roladki z piernikowym sosem

Sos przetrzeć przez gęste sito, dodać do niego masło i mieszać, aż wszystko ładnie się połączy.

Etap 11

Schabowe roladki z piernikowym sosem

Roladki podawać z gorącym sosem.