Sposób przygotowania:
Schabowe roladki z piernikowym sosemEtap 1
Szalotkę i ser brie pokroić w kostkę, suszoną żurawinę i natkę posiekać, wymieszać.
Etap 2
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Etap 3
Po trochu przygotowanego farszu rozłożyć na każdym plasterku schabu.
Etap 4
Zwinąć w ścisłe roladki, spiąć wykałaczkami.
Etap 5
Na patelni rozgrzać olej, kłaść na niego roladki, posypać je z obu stron przyprawą do mięs.
Etap 6
Roladki z każdej strony mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody. Roladki dusić 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach duszenia roladki odwrócić. Na koniec odparować pozostały po duszeniu płyn, a mięso ponownie zrumienić.
Etap 7
Pierniczki przełożyć do miski blendera i zmiksować.
Etap 8
Z pomarańczy zetrzeć ok. 1 łyżeczkę skórki, z całej wycisnąć sok.
Etap 9
Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodać skórkę i sok z pomarańczy, ocet balsamiczny i zmiksowane pierniczki. Dolać pół szklanki wody. Wszystko zagotować na małym ogniu cały czas mieszając.
Etap 10
Sos przetrzeć przez gęste sito, dodać do niego masło i mieszać, aż wszystko ładnie się połączy.
Etap 11
Roladki podawać z gorącym sosem.