SUPERPRZEPIS

Makowo śmietanowy torcik

  • 11
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Makowo śmietanowy torcik Więcej zdjęć (5)

bardzo fajne połączenie maku i bitej śmietany

Składniki:

Makowo śmietanowy torcik

 

  • 1 szk gotowej masy makowej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 śmietana 30% ( 330 g )
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3/4 szk wody
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Makowo śmietanowy torcik
Białka oddzielić o żółtek. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masę makową i wymieszać najlepiej widelcem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze ubijać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać mieszankę makową i bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Masę przelać do przygotowanej tortownicy.



Biszkopt makowy piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić. Wodę zagotować, przelać ja do kubka lub miseczki. wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, po czym schłodzić do momentu aż będzie półpłynna. Zimną śmietanę ubić z cukrem a następnie wlać tężejącą galaretkę i połączyć ze śmietaną. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i dowolnie udekorować górę makowego biszkoptu ( nie musimy go nasącza, bo masa makowa jest wilgotna i biszkopt po upieczeniu jest wystarczająco wilgotny ). Na sam koniec posypać torcik posypką i chłodzić ciasto w lodówce.
Makowo śmietanowy torcik
przygotować białka z żółtkami i masę mączno makową
Makowo śmietanowy torcik
obie masy delikatnie połączyć i przelać do tortownicy
Makowo śmietanowy torcik
przygotować upieczony biszkopt makowy i śmietanę
Makowo śmietanowy torcik
torcik dowolnie udekorować śmietaną i posypka