kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Makron w sosie pomidorowo-jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaron w takim wydaniu często gości na moim stole.

Makron w sosie pomidorowo-jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makron w sosie pomidorowo-jabłkowym

 

  • 250g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 biała cześć pora
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makron w sosie pomidorowo-jabłkowym
Warzywa obrałam i umyłam.Cebulę pokroiłam w kostkę,pora w półplasterki i zeszkliłam razem na łyżce oleju.Na osobnej patelni podsmażyłam mięso.Gdy mięso się zarumieniło dodałam wcześniej podsmażoną cebulę z porem,pokrojoną w drobną kosteczkę marchew i starte na drobnej tarce jarzynowej jabłka.Wszystko dokładnie wymieszałam i smażyłam razem na małym ogniu ok 10 minut.W tym czasie pomidora sparzyłam wrzątkiem,obrałam ze skórki,usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w kostkę.Pokrojonego pomidora dodałam do mięsa,zamieszałam.Całość zalałam wodą i gotowałam pod przykryciem ok 10 minut.Następnie dodałam koncentrat pomidorowy i cukier.Gotowałam kolejne 10 minut.Na koniec doprawiłam sola i pieprzem i posypałam posiekaną natką pietruszki.
Makron w sosie pomidorowo-jabłkowym
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyłam z porem.
Makron w sosie pomidorowo-jabłkowym
Na osobnej patelni podsmażyłam mięso.
Makron w sosie pomidorowo-jabłkowym
Do podsmażonego mięsa dodałam cebulę z porem i reszte warzyw.
Makron w sosie pomidorowo-jabłkowym
wszystko zalałam wodą,dodałam koncentrat,przyprawy a na koniec posiekaną natke.