jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Makrony z migdałkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To smaczne i niezbyt drogie ciasteczka wg śląskiej receptury.

Makrony z migdałkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makrony z migdałkiem

 

  • 3 białka
  • 5 pełnych łyżek drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makrony z migdałkiem
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej. Gdy beza będzie już sztywna dodajemy szczyptę cynamonu, bułkę tartą, wiórki kokosowe. Jeśli lubimy mocne aromaty dodajemy olejek migdałowy, choć ja nie lubię, więc nie dodałam. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Małą łyżeczką nakładamy podłużne ciasteczka w kształcie łezki. Wkładamy ciastka do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C. Pieczemy je około 50 minut. Po ostudzeniu przechowujemy ciasteczka w puszce, by pozostały kruche.
Makrony z migdałkiem
Po ostudzeniu przechowujemy ciasteczka w puszce
Makrony z migdałkiem
Białka ubijamy za cukrem na sztywną masę po czym dodajemy pozostałe składniki.

Tagi:

tarta