mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Makuszek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto ma fajny makowy smak połączony z wilgotnymi rodzynkami:)

 Makuszek

Składniki:

Makuszek

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maku suchego (nie trzeba mielić)
  • 1 szklanka białek - 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki zimnego stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • kilka kropel ulubionego aromatu do ciast (u mnie migdałowy)

Sposób przygotowania:

Makuszek
Białka ubić na sztywno (ubijałam ręczną trzepaczką), dodać cukier i dalej ubijać. Do otrzymanej masy dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat. Wymieszać. Piec w keksówce około 50 minut (czasami krócej, zależy od piekarnika) w temperaturze 220 stopni. Można od góry przykryć folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekło. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową .