ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Mała babka z makiem ze skórką z mandarynki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mała babka z makiem ze skórką z mandarynki. Jest to przepis na małą foremkę dwadzieścia-centymetrową.

Mała babka z makiem ze skórką z mandarynki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mała babka z makiem ze skórką z mandarynki

 

  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki maku
  • olejek migdałowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mała babka z makiem ze skórką z mandarynki
W misce utrzeć miękką margarynę z żółtkami, a białka ubić osobno na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Delikatnie połączyć oby dwie masy.

Następnie dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budynie waniliowe. Dodać mleko i olej, wsypać suchy mak oraz dodać olejek migdałowy. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z mandarynki. Składniki dokładnie połączyć.

Formę na babkę wysmarować olejem i posypać kaszką manną.

Do przygotowanej formy przelać ciasto i upiec na złoty kolor.
Mała babka z makiem ze skórką z mandarynki.
Białka ubić osobno na puszystą masę dodając stopniowo cukier.
Mała babka z makiem ze skórką z mandarynki.
W misce utrzeć miękką margarynę z żółtkami.
Mała babka z makiem ze skórką z mandarynki.
Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z mandarynki.
Mała babka z makiem ze skórką z mandarynki.
Formę na babkę wysmarować olejem i posypać kaszką manną. Do przygotowanej formy przelać ciasto i upiec na złoty kolor.