Sposób przygotowania:
Mazurek kajmakowy z domową konfiturąPrzygotowanie ciasta kruchego
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Gdy składniki się połączą, ciasto dzielimy na dwie mniej więcej równe porcje. Każdą owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie pierwszą kulkę ciasta rozwałkowujemy i formujemy na kształt jak na zdjęciu. Dodatkowo, formujemy dwie połówki jajeczka, które w zamierzeniu będą wystawały z koszyczka.
Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut w 175 st. C.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy #przód" koszyczka z drugiej kulki ciasta. Formujemy też uchwyt koszyczka.
Po wyjęciu z piekarnika pierwszego ciasta, wstawiamy naszą drugą część koszyczka i ponownie pieczemy 15 minut w 175 st. C.
ETAP 3:
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Na ostudzonym spodzie stanowiącym "tył" koszyczka rozsmarowujemy konfiturę.
ETAP 4:
Na konfiturze rozsmarowujemy masę kajmakową. Całość delikatnie przykrywamy drugą częścią naszego koszyczka. Układamy połówki jajeczek tak, aby uzyskać efekt jajeczek wystających z koszyczka.
Przygotowujemy kolorowe lukry, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny i barwnikami. Wierzch mazurka lukrujemy.
Mazurek możemy udekorować także kolorowymi gwiazdkami cukrowymi i ozdobami z czekolady.