Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1009]

Mazurek kajmakowy z domową konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jednym z tradycyjnych wielkanocnych ciast jest mazurek. Ja przygotowałam mazurek kajmakowy z domową konfiturą morelową. Mazurek ma kształt koszyczka.

Mazurek kajmakowy z domową konfiturą

Składniki:

Mazurek kajmakowy z domową konfiturą

Na kruche ciasto:

Dodatki:

  • 1 puszka masy kajakowej
  • 1 puszka konfitury morelowej - u mnie domowa konfitura z rodzynkami

Na lukier i dekorację:

  • cukier puder + sok z cytryny
  • barwniki spożywcze: żółty i czerwony
  • kolorowe gwiazdki cukrowe do dekoracji
  • czekoladowe ozdoby

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy z domową konfiturą

Przygotowanie ciasta kruchego

Mazurek kajmakowy z domową konfiturą
Z pierwszej porcji ciasta kruchego formujemy

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Gdy składniki się połączą, ciasto dzielimy na dwie mniej więcej równe porcje. Każdą owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie pierwszą kulkę ciasta rozwałkowujemy i formujemy na kształt jak na zdjęciu. Dodatkowo, formujemy dwie połówki jajeczka, które w zamierzeniu będą wystawały z koszyczka.
Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut w 175 st. C.

ETAP 2:

Mazurek kajmakowy z domową konfiturą
Z drugiej polowy ciasta robimy

W międzyczasie przygotowujemy #przód" koszyczka z drugiej kulki ciasta. Formujemy też uchwyt koszyczka.
Po wyjęciu z piekarnika pierwszego ciasta, wstawiamy naszą drugą część koszyczka i ponownie pieczemy 15 minut w 175 st. C.

ETAP 3:

Mazurek kajmakowy z domową konfiturą
Na cieście kruchym rozsmarowujemy konfiturę...

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Na ostudzonym spodzie stanowiącym "tył" koszyczka rozsmarowujemy konfiturę.

ETAP 4:

Mazurek kajmakowy z domową konfiturą
...a następnie, na konfiturze, rozsmarowujemy masę kajmakową.

Na konfiturze rozsmarowujemy masę kajmakową. Całość delikatnie przykrywamy drugą częścią naszego koszyczka. Układamy połówki jajeczek tak, aby uzyskać efekt jajeczek wystających z koszyczka.

Przygotowujemy kolorowe lukry, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny i barwnikami. Wierzch mazurka lukrujemy.

Mazurek możemy udekorować także kolorowymi gwiazdkami cukrowymi i ozdobami z czekolady.