SUPERPRZEPIS

Mazurek Wielkanocny

  • 2
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Mazurek Wielkanocny Więcej zdjęć (4)

Zabrałam się dziś za robienie mazurka,codziennie coś innego robię. Dzielę sobie smakołyki bo Wielkanoc zaraz nadejdzie.

Składniki:

Mazurek Wielkanocny

Składniki:

  • mąką tortowa 400 g
  • maka krupczatka 200 g
  • masło 300 g
  • żółtka 3 szt
  • jajko 1 szt
  • śmietana 18% 5 łyżek
  • cukier 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

 

  • Dodatkowo:
  • kajmak
  • słonecznik 50 g
  • galaretka pomarańczowa ( połowę)
  • kwiatki płatki

Sposób przygotowania:

Mazurek Wielkanocny

Wykonanie:

Na stolnice wsypuję mąkę jedną i drugą, dodaje cukier, masło, żółtka, jajo, śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na godzinkę by się schłodziło.

Minęła godzina więc wyjmuję i dziele na połowę. Z jednej połowy formuje prostokąt ( odrywam ręką na oko kawałek ciasta i wałkuje. Wycinam wykrawaczką małe kołeczka, które będą ozdobą mazurka).

Kółeczka nakładam na około mazurka oraz na skos. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu wyjmuję i czekam by ostygł. Dekoruje kajmakiem, słonecznikiem galaretką pomarańczową i kwiatuszkami( opłatek)

Ps z drugiej połowy wyjdą jeszcze trzy mniejsze mazurki.

Mazurek Wielkanocny
Minęła godzina więc wyjmuję i dziele na połowę. Z jednej połowy formuje prostokąt .
Mazurek Wielkanocny
Odrywam ręką na oko kawałek ciasta i wałkuje.Wycinam wykrawacz-ką małe kołeczka które będą ozdobą mazurka
Mazurek Wielkanocny
Kółeczka nakładam na około mazurka oraz na skos. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.