Sposób przygotowania:
Mazurek WielkanocnyWykonanie:
Na stolnice wsypuję mąkę jedną i drugą, dodaje cukier, masło, żółtka, jajo, śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na godzinkę by się schłodziło.
Minęła godzina więc wyjmuję i dziele na połowę. Z jednej połowy formuje prostokąt ( odrywam ręką na oko kawałek ciasta i wałkuje. Wycinam wykrawaczką małe kołeczka, które będą ozdobą mazurka).
Kółeczka nakładam na około mazurka oraz na skos. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu wyjmuję i czekam by ostygł. Dekoruje kajmakiem, słonecznikiem galaretką pomarańczową i kwiatuszkami( opłatek)
Ps z drugiej połowy wyjdą jeszcze trzy mniejsze mazurki.
SylaUla
lalunia