Sposób przygotowania:
Tort króliczek
1. Biszkopty:
Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i jeszcze raz ubić. Dodać żółtka. Ponownie ubić. Wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo upiec jeszcze dwa biszkopty. Biszkopty odstawić do ostygnięcia.
2. Uszy:
Mąkę, cukier puder i margarynę przekładać do miski. Margarynę rozetrzeć opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 20 minut. Przygotować sobie szablon. Wydrukować wzór uszów królika z gotowej grafiki, którą znajdziecie w internecie. Wydrukowane uszy wyciąć. Ciasto wałkować na średnią grubość. Uszy nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Szablon przyłożyć do ciasta i wyciąć go ostrym nożem. Uszy ułożyć je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone uszy odstawić do ostygnięcia.
3. Lukier:
Białko ucierać z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja dodać troszeczkę barwnika.
Zimne uszy ozdobić lukrem.
4. Nos i oczy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę przełożyć do woreczka strunowego. Na papierze do pieczenia rysować oczy i nosek. Odstawić do ostygnięcia.
5. Krem:
Ubić kremówkę na puszystość. Dodać cukier puder i serek mascarpone. Ponownie ubić. Dodać barwnik i ubić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żelatynę ostudzić. Letnią, ale płynną wlać do kremu i dokładnie połączyć z kremem.
6. Składanie:
W biszkopcie, który pójdzie na wierzch tortu wyciąć dwa otwory, w których umieścimy uszy. Tort przełożyć częścią kremu. Również kremem posmarować boki i wierzch tortu. W otworach umieścić uszy. Na przodzie tortu umieścić oczy i nos.
7.Gotowe!
Smacznego!
Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i jeszcze raz ubić. Dodać żółtka. Ponownie ubić. Wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo upiec jeszcze dwa biszkopty. Biszkopty odstawić do ostygnięcia.
2. Uszy:
Mąkę, cukier puder i margarynę przekładać do miski. Margarynę rozetrzeć opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 20 minut. Przygotować sobie szablon. Wydrukować wzór uszów królika z gotowej grafiki, którą znajdziecie w internecie. Wydrukowane uszy wyciąć. Ciasto wałkować na średnią grubość. Uszy nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Szablon przyłożyć do ciasta i wyciąć go ostrym nożem. Uszy ułożyć je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone uszy odstawić do ostygnięcia.
3. Lukier:
Białko ucierać z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja dodać troszeczkę barwnika.
Zimne uszy ozdobić lukrem.
4. Nos i oczy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę przełożyć do woreczka strunowego. Na papierze do pieczenia rysować oczy i nosek. Odstawić do ostygnięcia.
5. Krem:
Ubić kremówkę na puszystość. Dodać cukier puder i serek mascarpone. Ponownie ubić. Dodać barwnik i ubić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żelatynę ostudzić. Letnią, ale płynną wlać do kremu i dokładnie połączyć z kremem.
6. Składanie:
W biszkopcie, który pójdzie na wierzch tortu wyciąć dwa otwory, w których umieścimy uszy. Tort przełożyć częścią kremu. Również kremem posmarować boki i wierzch tortu. W otworach umieścić uszy. Na przodzie tortu umieścić oczy i nos.
7.Gotowe!
Smacznego!
SylaUla
Elisa
Dziękuję bardzo ;)
lukrowanepierniczki