Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Tort króliczek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawy tort na Wielkanoc. Można zaskoczyć nim gości. Poza świątecznym mazurkiem można podać coś innego. Moją propozycją będzie tort, który wygląda jak królik.

Tort króliczek

Składniki:

Tort króliczek

Biszkopty x3:

Krem:

  • 330 ml kremówki 30%
  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • różowy barwnik spożywczy

Uszy:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Lukier:

  • 1 małe białko
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • różowy barwnik spożywczy

Nos i oczy:

  • 2 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort króliczek
1. Biszkopty:

Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i jeszcze raz ubić. Dodać żółtka. Ponownie ubić. Wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo upiec jeszcze dwa biszkopty. Biszkopty odstawić do ostygnięcia.

2. Uszy:

Mąkę, cukier puder i margarynę przekładać do miski. Margarynę rozetrzeć opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 20 minut. Przygotować sobie szablon. Wydrukować wzór uszów królika z gotowej grafiki, którą znajdziecie w internecie. Wydrukowane uszy wyciąć. Ciasto wałkować na średnią grubość. Uszy nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Szablon przyłożyć do ciasta i wyciąć go ostrym nożem. Uszy ułożyć je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone uszy odstawić do ostygnięcia.

3. Lukier:

Białko ucierać z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja dodać troszeczkę barwnika.

Zimne uszy ozdobić lukrem.

4. Nos i oczy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę przełożyć do woreczka strunowego. Na papierze do pieczenia rysować oczy i nosek. Odstawić do ostygnięcia.

5. Krem:

Ubić kremówkę na puszystość. Dodać cukier puder i serek mascarpone. Ponownie ubić. Dodać barwnik i ubić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żelatynę ostudzić. Letnią, ale płynną wlać do kremu i dokładnie połączyć z kremem.

6. Składanie:

W biszkopcie, który pójdzie na wierzch tortu wyciąć dwa otwory, w których umieścimy uszy. Tort przełożyć częścią kremu. Również kremem posmarować boki i wierzch tortu. W otworach umieścić uszy. Na przodzie tortu umieścić oczy i nos.

7.Gotowe!

Smacznego!