Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Małe cukinie grillowane

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Cukinia jest ogólnie dość delikatnym warzywem - nie potrzeba je długiej obróbki cieplnej żeby zmiękła.

Małe cukinie grillowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Małe cukinie grillowane

 

Sposób przygotowania:

Małe cukinie grillowane
cukinie umyłam, przycięłam końce i poprzekrawałam wzdłuż na pół. Oprószyłam pieprzem i przyprawą ognistą, skropiłam niewielką ilością oleju i wymieszałam delikatnie - odstawiłam na pół godziny.Ząbek czosnku posiekałam bardzo drobno, tak samo listki świeżej mięty - dodałam je do jogurtu. Doprawiłam sos do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i przyprawy ognistej.Rozgrzałam mocno patelnię grillową - ułożyłam na niej cukinie przecięciem do dołu a po kilku minutach, gdy miały już ładne brązowe pręgi przełożyłam na drugą stronę i grillowałam jeszcze chwilę. Podałam gorące z dodatkiem sosu oprószając lekko solą - pyszne, lekkie i całkiem szybkie jedzenie. Taka cukinia może być samodzielną przekąską albo dodatkiem do mięs.Ciężko podać dokładne ilości składników bo całość robiłam " na oko "
Małe cukinie grillowane
umyte cukinie oprószyłam przyprawami i skropiłam olejem
Małe cukinie grillowane
kiedy się marynowały przygotowałam soo jogurtowy
Małe cukinie grillowane
kawałki warzyw ułożyłam na mocno rozgrzanej patelni grillowej
Małe cukinie grillowane
gdy z jednej strony ładnie się przysmażyły delikatnie przewróciłam je na drugą